Română

Întruniri ştiinţifice

În contextul Zilei Comemorării Victimelor Foametei din anii 1946–1947, în data de 12 aprilie 2025, colaboratorii Secției Istorie Contemporană au participat la evenimentul comemorativ desfășurat în cadrul Complexului Muzeistic din satul Avdarma, UTA Găgăuzia. Manifestarea a reunit istorici, muzeografi, cercetători și reprezentanți ai administrației publice din Chișinău, Comrat, Tiraspol și alte localități, într-un demers comun de documentare a crimelor regimului totalitar-comunist și de cultivare a memoriei victimelor foametei, represiunilor și deportărilor staliniste.

În perioada 16-18 octombrie 2024, la Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova s-a aflat în vizită de lucru o delegație de cercetători științifici/profesori universitari din Polonia și Ukraina. Istoricii s-au întrunit împreună cu colegii din Secția Istorie Medievală a Institutului de Istorie și Centrul de Istorie şi Cultură Poloneză de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, la o dezbatere științifică cu genericul „Relaţiile polono-moldoveneşti (sec. XV-XXI). Probleme şi abordări//Polsko-mołdawskie stosunki (XV-XXI wiek). Zarys problematyki”.

Sâmbătă, 14 septembrie 2024, Institutul de Istorie a Universității de Stat, în colaborare cu LT „Nicolae Donici” din localitatea Dubăsarii Vechi, Criuleni a organizat Masă rotundă dedicată savantului astrofizician Nicolae Donici, omagiat la 150 de ani de la naștere. La eveniment au luat parte: dr. hab. Veaceslav Ursachi, membrul corespondent al AȘM; Ion Negrei, cercetător științific, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova; dr. Valentin Arapu, cercetător științific coordonator, Institutul Patrimoniului Cultural; dr. Elena Frumosu, șef direcția Cultură, Criuleni; Natalia Mafteuța, cercetător științific, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Alexandru Corduneanu, fundația „Heritaj 21”; Novac Ion, deputat în primul parlament al RM; Virginia Bâzgu, directorul Liceului Teoretic „Nicolae Donici”, Galina Costețchi, profesoară de istorie; Iraida Mafteuța, profesoară de limbă română, elevi, profesori.

Congresul Național al Istoricilor Români s-a bucurat de finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Educației din România, Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova.

La data de 4 iunie 2024 se împlinesc 104 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. În acest sens, pentru a consemna Ziua Tratatului de la Trianon, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, a organizat luni, 3 iunie, conferința publică „Tratatul de la Trianon - consecințe geopolitice, juridice și naționale”.

În cadrul evenimentului, moderat de directorul ICR „Mihai Eminescu”, Monica Babuc, au participat reputați cercetători și istorici, cadre didactice și studenți etc.

Importanța și efectele semnării Tratatului de la Trianon au fost relevate celor prezenți de către directorul Institutului de Istorie al USM, dr. hab. Gheorghe COJOCARU, directorul Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, și decanul FRIȘPA a USM, dr. Alexandru SOLCAN.

RSS
Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: institut.istorie@gmail.com
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC