Română

Colectivul Institutului de Istorie al USM anunță, cu profund regret, încetarea din viață a dlui Dumitru GRAMA, doctor în drept, conferențiar cercetător.

Dl. Dumitru GRAMA s-a născut la 26 octombrie 1943 și a fost cercetător științific coordonator în cadrul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM. Domnul conferențiar Dumitru GRAMA a fost o personalitate marcantă a cercetării și instruirii universitare în domeniul dreptului din Republica Moldova, educând numeroși discipoli – doctoranzi, masteranzi și studenți mai multe decenii la rând.

Dl. conferențiar Dumitru GRAMA a fost un cercetător desăvârșit, unul dintre savanții care întotdeauna a pus accent pe calitate, începându-și cariera de cercetător în 1969, urcând de la funcția de laborant până la cea de cercetător științific coordonator, s-a remarcat ca un cercetător neobosit al istoriei gândirii juridice și social-politice românești, dar și al celor mai stringente probleme ale Republicii Moldova din domeniul jurisprudenței.

În perioada de emancipare națională, Dumitru C. Grama a publicat articole şi studii în care se argumenta necesitatea proclamării limbii moldoveneşti în calitate de limbă de stat, de asemenea în baza principiilor ştiințifico-juridice a combătut nelegiti mitatea tendințelor de creare a unor republici pentru urmaşii migranților în teritoriul republicii noastre, expunînd aceste argumente atît în calitate de membru al Comisiei de Experți a Sovietului Suprem al RSSM din toamna lui 1989, dar şi ca expert pe baze obşteşti în şedințele Comisiilor Parlamentului RSSM din sesiunea de vară a anului 1990 pe problemele creării unor republici autonome. Cînd în republică s-au acutizat confruntările vizavi de denumirea corectă a limbii noastre, cercetătorul a participat la Conferința „Limba română este numele corect al limbii noastre” din 20-21 iulie 1995, organizată sub auspiciile Parlamentului cu participarea Preşedintelui republicii Mircea Snegur, cu comunicarea „Denumirea limbii locuitorilor din Moldova în lumina documentelor istorice şi a legităților general-umane”, pe care a publicat-o ulterior în „Revista de lingvistică şi ştiință literară” (nr.5 din acelaşi an). În comunicare, pe lîngă alte detalii, se argumenta ferm că deja la 1646, prin Codul de legi al lui Vasile Lupu, limba română era limba oficială a legislației şi a justiției în Principatul Moldova.

Doctorul Dumitru C. Grama a participat la numeroase simpozioane, seminare şi congrese ştiințifice naționale şi internaționale: la Lvov, Iaşi, Chişinău, Leningrad, Novosibirsk, Tecuci, Bucureşti etc. Rezultatele sale ştiințifice sunt reflectate în 165 de lucrări ştiințifice, inclusiv 8 monografii, 3 suporturi didactice şi 3 broşuri. A fost membru în colegiile de redacție ale mai multor publicații ştiințifice, inclusiv în colegiul de redacție la „Revista de Studii şi Cercetări Juridice”.

Pe parcursul anilor a colaborat, în calitate de cadru didactic, cu ULIM (1996- 1998, 2005-prezent) sau în calitate de cadru didactic asociat – cu Academia Internațională de Drept Economic (1998-2003), Universitatea Real-Umanistică din Cahul (1998-2004), USMA FORM (2003-2005), Colegiul „Socrate” (1997- 1999), manifestînd un talent pedagogic deosebit, care i-a adus stima binemeritată a colegilor şi a studenților, prin programe formative racordate la realitatea pe care o parcurgem.

Sub conducerea Domniei Sale au susținut teze în drept 3 persoane. Alte 3 se află la etapa de finisare a investigațiilor. De mai mulți ani s-a manifestat ca membru al Seminarului ştiințific de profil la specialitatea 12.00.01 şi la specialitatea 12.00.02. A exercitat funcția de membru în multiple consilii ştiințifice de susținere a tezelor de doctor în drept la specialitățile 12.00.01 şi 12.00.02. A fost membru al Comisiei de Experți a Consiliului Național de Acreditare şi Atestare la Specialitatea 12.00.01 – Teoria generală a dreptului; istoria statului şi dreptului; istoria doctrinelor politice şi de drept.

Ceremonia de înhumare va avea loc duminică, 15 septembrie 2024, ora 11.30, cimitirul Sfântul Lazăr, RITUS.

Din numele întregului colectiv al Inatitutului de Istorie al USM exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, discipolilor și colegilor.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

RSS
  • Video
  • Chestionar

Cum apreciaţi pagina web a institutului?

Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: institut.istorie@gmail.com
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC