Română

DECLARAȚIE

Ca urmare a propunerilor din partea cercetătorilor științifici care au luat cunoștință cu scrisoarea deschisă a ex-directorului Agenției Naționale a Arhivelor, Dna Elena Frumosu, adresată Președintei Republicii Moldova, Dnei Maia Sandu, Adunarea Generală a Institutului de Istorie, Ministerul Educației și Cercetării, a discutat acest subiect în ședința din 03.03.2022, constatând următoarele.

Colectivul Institutului de Istorie îşi exprimă regretul cu privire la situaţia creată în legătură cu numirea unui nou director al Agenţiei Naţionale a Arhivelor, dat fiind că până în prezent nu a fost desemnat câștigătorul concursului la acest post, deși termenii anunțați au fost depășiți. Vom menționa că domeniul arhivelor a fost supus de-a lungul timpului unor bulversări inexplicabile care au adus prejudicii simţitoare cercetării ştiinţifice în sfera istoriei. Or, de calitatea şi de eficienţa funcționării Agenţiei Naţionale a Arhivelor depinde, în mare măsură, performanța cercetării istorice.

Perioada în care director al Agenției Naționale a Arhivelor a fost Dna Elena Frumosu a fost una benefică sub toate aspectele pentru procesul de investigație arhivistică. Agenţia a mers cu multă bunăvoință în întâmpinarea doleanţelor cercetătorilor, iar efectul acestei deschideri s-a reflectat direct asupra rezultatelor activității ştiinţifice. Până relativ nu demult, Institutul de Istorie a dezvoltat un parteneriat strategic cu Agenția Națională a Arhivelor în scopul valorificării plenare a patrimoniului arhivistic al Republicii Moldova, prin implicarea cercetătorilor istorici, a arhiviștilor, documentariștilor etc. Au fost organizate manifestări ştiinţifice cu participarea Institutului de Istorie, a cercetătorilor din străinătate și colaboratorilor Agenției Naționale a Arhivelor.

Menționăm aici Primul Simpozion Arhivistic (iulie 2021), la care au participat specialiști cu renume din domeniul arhivistic și istoric din Republica Moldova, România și Rusia. Tot atunci a fost editat primul album de documente medievale, cu un studiu introductiv și rezumate în română, engleză și rusă, cu participarea autorității arhivistice a Republicii Moldova.

Datorită unui bun management, cercetătorii au beneficiat de un sprijin profesionist din partea specialiștilor de la Arhiva Națională la elaborarea monografiilor, studiilor și culegerilor de documente. Agenția Naţionale a Arhivelor a participat activ la vernisarea unor expoziții tematice în colaborare cu Institutul de Istorie, Muzeul Național de Istorie, Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală ș.a. Activitățile respective au fost reflectate în mass-media din Republica Moldova.

În aceeaşi perioadă au fost aduse îmbunătățiri la Regulamentul Sălii de Studiu a Arhivei Naționale, a fost facilitat accesul la informație a cetățenilor și create condiții propice de cercetare. Unele inventare au devenit accesibile în format digital. S-a schimbat aspectul estetic al Sălii de Studiu.

Având în vedere inițiativele și rezultatele merituoase de până acum înregistrate sub mandatul de director al Dnei Elena Frumosu, Adunarea Generală a Institutului de Istorie susţine numirea Domniei sale în funcţia de director al Agenției Naţionale a Arhivelor. Avem convingerea că astfel se va reintra pe făgașul normalității instituționale și continuării colaborări prodigioase cu Institutul de Istorie, cu alte instituții de profil și cu societatea, în ansamblu, cu rezultate bune pentru domeniul de cercetare și cunoaștere a istoriei noastre.


Adunarea Generală a Institutului de Istorie

RSS
Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: institut.istorie@gmail.com
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC