Română

Evenimente

În data de 20 aprilie 2024, Institutul de Istorie al USM în cooperare cu Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, Muzeul de Istorie Avdarma, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM, Universitatea de Stat din Comrat, Direcția Regională Învățământ UTA Găgăuzia, Asociația Obștească Institutul ProMemoria au participat la organizarea conferinței științifico-practice pentru profesorii școlari din UTA Găgăuzia cu genericul „Predarea disciplinei opționale pentru clasele a IX-a, a XII-a «Regimul totalitar-comunist: represiuni și mișcare de rezistență»”. La eveniment au participat profesori universitari, cercetători științifici, profesori școlari, muzeografi.

Conferința desfășurată în contextul Zilei de comemorare a victimelor foametei organizate din anii 1946-1947 a demarat cu depunerea de flori la Memorialul victimelor foametei din satul Avdarma, UTA Găgăuzia.

În cadrul secțiunii de comunicări și dezbateri a fost prezentat curriculumul disciplinei opționale „Regimul totalitar-comunist: represiuni și mișcarea de rezistență” și materialele teoretico-metodologice recomandate pentru organizarea și predarea cursului în UTA Găgăuzia. În mod special, participanții au discutat problemele de istorie a foametei organizate din anii 1946-1947 și impactul acestui fenomen asupra localităților din sudul RSS Moldovenești.

În cadrul evenimentului, profesorilor școlari le-au fost distribuite cu titlu de donație curriculumul disciplinei opționale „Regimul totalitar-comunist: represiuni și mișcare de rezistență” (2024), colecția „Can Acisi / Боль души” (2022) cu lucrările de istorie orală ale elevilor din s. Avdarma la tema foametei din 1946-1947 în s. Avdarma, colecția „Советский государственный террор и сопротивление тоталитарному режиму. Хроника основных событий 1917-1991 годов” (2017), volumul de documente „Голод в Молдове”, coord. Anatol Țăranu (1993).










Academicianul Valeriu Pasat a donat Muzeului de Istorie Avdarma colecția de volume „Православие в Молдове”, vol. I (1940-1953), vol. II (1953-1960), vol. III (1961-1975), vol. IV (1976-1991). La fel, s-au făcut propuneri pentru tematicile următoarelor conferințe care se vor desfășura la Muzeul de Istorie Avdarma.

La finalul evenimentului a avut loc transmiterea oficială a Acordului de Parteneriat între Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Muzeul de Istorie Avdarma.

RSS
Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: institut.istorie@gmail.com
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC