Sectorul Filosofie al Institutului de Istorie al AŞM, în colaborare cu Catedra Filosofie, Istorie și Metodologia Cercetării a UnAȘM, Asociaţia pentru Filosofie din RM și Biblioteca Știițifică „Andrei Lupan” a AȘM s-au întrunit în cadrul unei sesiuni științifice cu genericul „Filosofia și perspectiva umană”, pentru a marca Ziua Mondială a Filosofiei, ajunsă la cea de-a XIV-a ediție.
Evenimentul a marcat și împlinirea a 90 de ani de la fondarea primei Catedre de filosofie din actualul spaţiu al Republicii Moldova, data istorică fiind consemnată la 8 noiembrie 1926, atunci când s-a deschis Catedra de filosofie, la Filiala Chişinău a Facultăţii de teologie a Universităţii „A.I.Cuza” din Iaşi.
Despre aceasta, dar și despre cât de actuală este știința filosofiei, care este percepția filosofiei în lumea contemportană, filosofiei versus educație, problemele cu care se confruntă știința filosofiei, au discutat participanții la sesiune, printre care personalități consacrate domeniului, precum dr.hab., prof. Gheorghe Bobână, dr.hab., conf. cercet. Ana Pascaru, dr.hab., prof. cercet. Victor Juc, dr.hab., prof. Vitalie Ojovanu, colegi de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, România.
Startul lucrărilor sesiunii a fost dat de către dr.hab., conf. cercet. Ana Pascaru, șefa Sectorului Filosofie din cadrul Institutului de Istorie al AȘM, care a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Mondiale a Filosofiei, îndemnându-și colegii la discuții cât mai constructive și cât mai dinamice. Ziua Mondială a Filosofiei, a remarcat conferențiarul, s-a transformat în timp într-o platformă unde, cei care au îmbrățișat acest domeniu de cercetare se întâlnesc pentru a lua în dezbatere rezultatele pe care le-au obținut pe parcursul anului, dar și a mai multor ani, rezultate care îi reprezintă, lucru foarte important invocat de vorbitoare și asta pentru că anume prin aceasta se deosebește o conferință cu caracter de cercetare de o conferință, unde cei interesați vin să pună în discuții lucruri care macină cotidianul. „Invitația noastră, a filosofilor, rămâne în continuare a face diferența între părere și opinie, iar atunci când venim la conferința anuală consacrată Zilei Mondiale a Filosofiei, venim cu opinie, chiar dacă la început a fost părere”, a subliniat șefa Sectorului filosofie, deloc întâmplător și faptul că această zi este consacrată și iluștrilor filosofi pe care i-a cernut istoria - Aristotel și Leibniz, apreciați nu doar pentru moștenirea pe care au lăsat-o în filosofie, dar și în cunoaștere, în general. Uitarea va trece peste tot, dacă nu vom ști să punem în valoare moștenirea care ne-a fost lăsată, atenționează dr.hab. Ana Pascaru, importantă fiind și contribuția la dezvoltarea și perpetuarea societății în Republica Moldova, inclusiv prin cercetările realizate din punct de vedere al teoriei cunoașterii.
Cu un cuvânt de salut a fost prezent la eveniment doctor habilitat în istorie, conferenţiar, cercetător, Nicolae Enciu, vicedirector interimar al Institutului de Istorie al AȘM. Vicedirectorul a exprimat certitudinea că actuala conferință științifică cu o largă participare va contribui la progresul intelectual, va fi un pas înainte pe calea progresului filosofiei în Republica Moldova. Dr.hab. Enciu a exprimat, totodată, și preocuparea pentru faptul că filosofia, care fiind regină a tuturor științelor, dar și discipline care au ca obiect de studiu omul, a locului omului în lumea contemporană, trece printr-un rar paradox. Pe de o parte, este decizia UNESCO de sărbătorire la nivel național-internațional a Zilei Mondiale a Filosofiei, pe de altă parte, filosofia, dar și știința istorică trece printr-un proces de diminuare relativă a locului și rolului acestei discipline sau chiar a științelor socio-umane în societate. În acest sens, Institutul de Istorie exprimă disponibilitatea de a găzdui pe paginile revistei instituției materialele, comunicările din cadrul actualei conferințe, în speranța că acestea vor fi acumulate și într-o culegere care să fie adusă la cunoștința cât mai multor cercetători, dar și oamenilor de rând.
În contextul evenimentului, dr., conf. Rodica Ciobanu, decan al Facultății Științe Socioumanistice al UnAȘM, a subliniat că Universitatea AȘM susține întru totul ceea ce se numește filosofie, prin faptul că în cadrul instituției este funcțională specialitatea de filosofie, chiar dacă cineva ar spune că acesta este un lux, dar filosofia, prin formatul său, chiar este un lux. Pentru a filosofa trebuie să ajungi să acumulezi cunoștințe, să acumulezi ceea ce se numește înțelepciune, lucru pe care îl oferă filosofia. În acest sens, dr. Ciobanu a precizat că agenda conferinței cuprinde o diversitate enormă de teme care sunt de o extremă calitate și sunt importante nu doar pentru cei care vin din domeniul filosofiei, dar și pentru cei din domenii mult mai extinse și care nu doar abordează probleme, dar încearcă să ofere și soluții.
Din partea conducerii Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM, vicedirectorul Victor Juc, dr.hab., prof. cercet. a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Mondiale a Filosofiei, apreciind efortul organizatorilor pentru implicarea activă și contribuțiile în dezvoltarea științei filosofiei. Vicedirectorul Juc a menționat și faptul că, în contextul evenimentelor consacrate aniversării a 70-a de la formarea primelor institute de cercetare și a 55 de la fondarea AȘM, anul acesta și ICJP a celebrat 60 de ani de la formarea primelor subdiviziuni, iar sectorul de cercetare a istoriei gândirii filosofice și social politice se află la baza actualului Institut de Cercetări Juridice și Politice, ocazie cu care a fost elaborat și publicat un volum, prin care se reflectă istoria mai detaliată a institutului și un pliant despre activitatea institutului. Cât privește ipostaza sa de cercetător științific, prof. Juc s-a referit la preocupările sale ce țin de teoria relațiilor internaționale, filosofia relațiilor internaționale, cu invocarea problemelor de ontologie a relațiilor internaționale. Profesorul cercetător susține că în contextul societății bazate pe cunoaștere, în contextul globalizării și regionalizării, probabil, este foarte dificil de a crea un sistem filosofic, important este ca filosofia să contribuie la crearea unor subdomenii, unor discursuri științifice, unor demersuri științifice noi și filosofia relațiilor internaționale care, de asemenea, pune pe prim plan problemele omului, omul ca actor al relațiilor internaționale. Aceasta este opinia de perspectivă a profesorului și se complementează cu morala relațiilor internaționale. Vicedirectorul a dorit întregii comunități filosofice perseverență și prosperare, pentru că în pofida tuturor impedimentelor, totuși filosofia și-a regăsit locul în contextul științific, în contextul transformărilor post-clasice de cercetare științifică. „Este prematur a spune că filosofia nu mai este actuală sau că și-a pierdut din relevanță, dimpotrivă, în noul context al globalizării și regionalizării, problema supraviețuirii umane nu se află în conflict, problema omului, problema ce ține de valori, axiologie și praxiologie, rămân a fi actuale”, a conchis prof. Juc.
În cadrul sesiunii de comunicări, dr.hab. Ana Pascaru, cea care ani la rând a încercat să deschidă sau să redeschidă domeniul filosofiei, a conferențiat despre acribia în filosofie catalizată de societatea bazată pe cunoaștere. În comunicarea sa, Filosofia în societatea în schimbare, dr.hab., prof. univ. Gheorghe Bobână, Institutul de Istorie al AȘM, șef Catedră Filosofie la Universitatea AȘM, s-a axat pe destinul filosofiei în societatea contemporană. În acest sens, profesorul a menționat că formula de gândire ca sistem în secolul al XVII-lea, constituie gândiri abstracte ale unei ontologii sociale organizate prin stabilitate și echilibru. În ziua de azi, situația filosofiei este una cu totul specială. Filosofia are nevoie mereu să-și asume alte responsabilități ca să le facă față, propunând soluțiile cele mai bune. Astăzi, susține, prof. Bobână, filosofia încearcă și ea să se profesionalizeze, dar este greu înțeleasă de publicul larg. „Filosofia este o cultivare a intelectului și acest rol educativ al filosofiei este foarte important și trebuie să-l dezvoltăm în continuare, în pofida tuturor barierelor care se pun în calea filosofiei de către societatea globalizată”, a precizat vorbitorul.
O problemă interesantă și actuală a fost abordată de dr., lector univ. Niadi-Corina Cernica de la Universitatea „Ștefan cel Mare, din Suceava, România. Cercetătoarea a prezentat un eseu despre violența socială, invocând nebunia, inadaptarea și marginalii. Participanții la conferință au abordat un spectru larg de probleme, inclusiv bioetica socială (dr.hab., prof. univ. Teodor.N.Țîrdea, USMF „N. Testemițanu); filosofia și învățământul superior din Republica Moldova: probleme și provocări (dr.hab. Valeriu Capcelea, Universitatea ”A.Russo” din Bălți); filosofia – tensiunea dintre vita activa și vita conteplativa (dr.conf. Arina Antoci, Universitatea Agrară de Stat din Moldova); filosofia personalistă și ascensiunea autoritarismului (cercet. șt. Nicolae Bodean, ICJP al AȘM) etc.
Ziua Mondială a Filosofiei este marcată anual a treia zi de joi a lunii noiembrie.
Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: institut.istorie@gmail.com Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC