Română

Întruniri ştiinţifice


Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a găzduit astăzi, 1 iunie 2015, cu începere de la ora 10:00, Conferinţa ştiinţifică internaţională cu genericul „Constantin Stere – prozator, publicist, jurist şi om politic. La 150 de ani de la naştere

Evenimentul s-a desfăşurat la iniţiativa Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Academiei Române şi este susţinut de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău; Institutul de Istorie al AŞM; Institutul de Filologie al AŞM; Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM; Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere” din Chişinău; Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi; Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan”; Uniunea Scriitorilor din Moldova; Arhiva Naţională a Republicii Moldova; Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru”, Iaşi, România; şi Fundaţia „Constantin Stere”, Ploieşti, România.

Tot în această zi, în Grădina Publică (Galeria la Rond), a fost vernisată expoziţia „Constantin Stere – 150 de ani de la naştere”, precum şi au fost depuse flori la bustul lui Constantin Stere, de pe Alea Clasicilor (Grădina Publică) din capitală.

Pentru a comemora personalitatea lui Constantin Stere şi pentru a prilejui noi contexte de abordare ştiinţifică, de cercetare şi analiză a creaţiei sale, conferinţa ştiinţifică a adunat atât personalităţi din Republica Moldova cât şi din România.

În acest context, mesaje de salut au venit din partea:

Academicianului Gheorghe DUCA, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Academicianului Dan BERINDEI, preşedintele de onoare al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Române, al domnului Radu BOROIANU, preşedinte al Institutului Cultural Român, precum şi al doamnei Maria Boico, care a oferit mai multor academicieni din Republica Moldova, din partea Fundaţiei „Constantin Stere”, Prahova, România – placheta „Constantin Stere” şi câte o diplomă.

Un alt mesaj de salut a venit din partea candidatului la Primăria capitalei, domnul Dorin Chirtoacă. Acesta a ţinut să menţioneze că ”Constantin Stere, în afară de faptul că a fost prozator, publicist, şi jurist, Stere avut o însemnată activitate în cadrul Sfatului Ţării, acesta şi-a adus o însemnată contribuţie la formarea şi educarea tinerilor din Basarabia şi Bucovina. Lucru demn de urmat şi în zilele noastre, este trimiterea acestor tineri înapoi în teritoriile ocupate de Rusia ţaristă, pentru ca activitatea lor coordonată şi bine formată, să dea rod prin afirmarea idealurilor naţionale. De asemenea, Stere a adus o contribuţie majoră la actul Unirii Basarabiei cu Ţara mamă”.






Sesiunea de comunicări în plen a fost ţinută de:

Academicianul Mihai CIMPOI, Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu comunicarea „ Publicistica lui Constantin Stere între doctrinarism şi proză de idei”;

Academicianul Alexandru ZUB, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol" - Filiala Iaşi a Academiei Române: „Constantin Stere la Iaşi în primii ani ai secolului al XX-lea”

Prof. univ. dr. hab. Alexandru MOŞANU, membru de onoare al Academiei Române:Romanitatea Basarabiei în publicistica lui Constantin Stere”

Prof. univ. dr. hab. Ion GUCEAC, membru corespondent al AŞM:Profesorul Constantin Stere - întemeietor al dreptului constituţional românesc”

Academician Dan BERINDEI, Academia Română: „Constantin Stere exponent al naţiunii române”.

În orele amiezii, participanţii la conferinţă au mers la Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere” din Chişinău, unde a avut loc dezvelirea bustului renumitului jurist şi om politic basarabean.

La reîntoarcere, lucrările Conferinţei au continuat în cadrul a trei ateliere:

I. Contribuţii la viaţa şi opera lui Constantin Stere – Secţiunea Istorie.
II. Constantin Stere – prozator, publicist – Secţiunea Literatură.
III. Constantin Stere – jurist – Secţiunea Ştiinţe Juridice şi Filozofie.






Secţiunea Istorie a fost găzduită de Sala Mică a AŞM şi a avut drept moderatori pe prof. univ. dr. Gheorghe CLIVETI, directorul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol" - Filiala Iaşi a Academiei Române şi conf. cerc. dr. hab. Gheorghe COJOCARU, directorul Institutului de Istorie al AŞM.

Cu comunicări în cadrul acestei secţiuni au venit: Prof. univ. dr. Gheorghe CLIVETI, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol" - Filiala Iaşi a Academiei Române: Problema naţională şi orientarea politicii externe româneşti la începutul secolului al XX-lea; Conf. univ. dr. Gheorghe NEGRU, Institutul de Istorie al AŞM: Stere şi mişcarea naţională din Basarabia la începutul secolului al XX-lea; Dr. Vlad POPOVICI, Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj- Napoca: Constantin Stere şi medierea crizei Partidului Naţional Român (1911-1912) Prof. univ. dr. Ion AGRIGOROAIEI, Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi: „Constantin Stere şi politica idealului românesc integral, fără remuşcare şi fără uitare", şi mulţi alţii.






Constantin Stere a fost o personalitate marcantă a culturii, literaturii şi istoriei noastre. Acesta a desfăşurat timp de 40 de ani o activitate intensă ca publicist, prozator, jurist şi om politic, articolele sale fiind înserate în diferite periodice şi lucrări ştiinţifice. La Iaşi, a condus revista „Viaţa Românească”, concomitent, la Chişinău, fondează ziarul „Basarabia”, adunând în jurul sau un grup de intelectuali în frunte cu Ion Pelivan, Nicolae Popovschi, Pan Halippa, Ion şi Teodor Inculeţ, Alexe Mateevici, ş.a. cu care în 1918 aveau să făurească Marea Unire.

Autor: Dr. Mariana Ţîbulac

RSS
Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: institut.istorie@gmail.com
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC