Română

Evenimente



În data de 24 septembrie 2020, la Muzeul de Etnografie din Sângerei au fost comemorați eroii rezistenței antisovietice din Lituania și Basarabia. Evenimentul a fost organizat cu prilejul vernisării expoziției foto-documentare „Război după război: rezistența antisovietică în Lituania, în anii 1944-1953” a Muzeului Ocupației și Luptei pentru Libertate a Poporului Lituanian (Vilnius). În cadrul evenimentului au fost invitați profesori școlari și reprezentanți ai administrației locale care au participat la o discuție despre necesitatea și utilitatea cunoașterii istoriei și combaterii miturilor propagandistice despre cel de-al doilea război mondial și începuturile lui. S-a remarcat că Pactul Ribbentrop-Molotov, cu anexele secrete, încheiat între două regimuri totalitare - nazist și sovietic, a avut efecte dezastruoase pentru Europa de Est. Războiul declanșat la 1 septembrie 1939 în scurt timp s-a transformat într-o deflagrație mondială. În 1945, nazismul german a fost înfrânt, războiul care a luat milioane de vieți s-a încheiat, nu însă și pentru Europa de Est, rămasă după război sub ocupație sovietică și dictatul regimurilor totalitar-comuniste instaurate de URSS. În Lituania, țară care avea experiența ocupației sovietice în perioada anilor 1940-1941 și a cărei populație deja cunoscuse adversitățile regimului sovietic, a izbucnit un război pentru restabilirea independenței.

În 1945, trupele lituaniene de rezistență antisovietică, retrase în păduri, numărau un efectiv de 30 000 de oameni, conduși de foști ofițeri, profesori, studenți, iar luptele cu armata sovietică aveau un caracter de confruntări ale armatelor regulate. În primii doi ani de rezistență armată, 1944-1945, aproximativ 10 000 de partizani lituanieni și-au dat viața pentru libertatea patriei lor, iar numărul total al celor omorâți depășea cifra 20 000 de oameni. Peste 50 000 de persoane au fost antrenate în războiul de gherilă contra regimului sovietic, circa 140 000 de persoane au fost încarcerate, iar 11 8000 de persoane au fost deportate în regiunile din estul URSS. Expoziția foto-documentară „Război după război: rezistența antisovietică în Lituania, în anii 1944-1953” reflectă principalele etape ale luptei eroice a poporului lituanian pentru libertate și propune publicului larg din Republica Moldova mărturii, documente, imagini despre o țară și o generație care nu a cedat și nu s-a lăsat decimată în fața agresiunii Imperiului sovietic.

Cei prezenți la eveniment au discutat și despre existența grupurilor de rezistență antisovietică în Basarabia și România. Lupta acestor grupuri contra regimului comunist a fost un răspuns dat împotriva sovietizării forțate, represiunilor politice și deportărilor în masă, foametei provocate și colectivizării. Păstrarea memoriei acestor eroi este un act de justiție, dar și de demnitate pentru generațiile viitoare. În acest scop organizatorii expoziției au venit cu o donație de carte din seria de volume „Arhivele memoriei” și „Exercițiul memoriei”, care cuprind mărturii ale victimelor regimului totalitar-comunist din RASS Moldovenească și RSS Moldovenească.

Evenimentul a fost organizat în cooperare cu Institutul de Istorie, MECC, Centrul de Excelență Institutul ProMemoria al Universității de Stat din Moldova și prin susținerea Programului de Dezvoltare a Cooperării al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.









RSS
Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: institut.istorie@gmail.com
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC