Sala Mare a Bibliotecii "Onisifor Ghibu" din Chişinău a găzduit în data de 6 martie 2014 manifestarea cultural-artistică "Dor de Mărţişor” desfăşurată în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Evenimentul a fost organizat de către Comitetul Sindical al Institutului de Istorie împreună cu administraţia Institutului în scopul păstrării frumosului, a tradiţiilor de primăvară, unde au fost expuse diferite lucrări manuale, picturi, ikebane, care au făcut evenimentul mai creativ şi mai distractiv.
Festivalul ”Dor de Mărţişor” a cuprins diferite mărţişoare artistice având drept protagonişti principali, copiii şi nepoţii colaboratorilor Institutului de Istorie, precum şi însuşi angajaţii acestuia, dornici de a oferi în mod special colegelor lor, clipe de bucurie!
Deschiderea manifestării culturale a fost semnalată de Ansamblul de Dansuri Populare a liceului ”Gheorghe Asachi” din Chişinău, cu dansurile ”Păsărele în primăvară!” şi ”Ciuleandra”.
Mijloacele artistice au continuat prin interpretarea de către Simona Tabuncic a unor acorduri pianistice. La fel, în duet cu Simona, a interpretat şi sora acesteia Ruxanda Tabuncic, un şir de piese muzicale interpretate la fluier.
Poeziile despre Mamă, Femeie, Primăvară şi Dragoste, nu au putut nici ele să lipsească din program, fiind recitate de nişte copilaşi zglobii precum Grigore Ciobanu, Alexandru Ciobanu, Alexandru Simion Tabuncic, Mihai şi Simion Cernenchi, Ştefan Corlăteanu, Alexandra şi Victor Darius Bagrin, Cătălina şi Andreea Ungureanu, Andrieş Ţîcu, şi Dan Cristian Chirtoagă.
Tuturor participanţilor la program, juriul a hotărât să le înmâneze câte o Diplomă de Merit – ”Ars poetica!”, pentru acest prilej de valorificare a simţului estetic, a talentului creativ-literar precum şi a celui istoric. Copii au transmis publicului că reînnoirea naturii stârneşte bucurie în sufletele tuturor şi învie totodată dorinţa de a ocroti frumuseţile înconjurătoare, milenii de-a rândul.
Prezent la manifestare, conf. univ. dr. Gheorghe COJOCARU, directorul Institutului de Istorie al AŞM, a adus un cuvânt de felicitare pentru toate doamnele implicate în activitatea Institutului, felicitându-le pentru curajul şi puterea de a fi “femeie” şi pentru rolul lor primordial de a ”menţine mereu focul aprins în vatră!”, focul din inimă, din vatra părintească, focul pentru eleganţă, pentru frumos, pentru artă, şi nu în ultimul rând, focul pentru limba maternă!
”Fie ca oricare dintre dumneavoastră, dragi doamne, domniţe, colege, să aveţi parte de sănătate, de noroc, copiii să vă crească, cei de alături să vă iubească şi să vă preţuiască, de asemenea Vă dorim în continuare succese remarcabile în activitate de promovare a adevărului istoric, şi Vă mulţumim pentru curajul de a Vă menţine mereu în serviciul muzei ”Clio”!” – a menţionat în urare, directorul Institutului.
dr. Mariana ŢÂBULAC