Română

Sincere condoleanțe familiei doctorului în istorie Valeriu POPOVSCHI


Colectivul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei regretă plecarea în lumea celor drepți a colegului conferențiar doctor, cercetător științific coordonator la Institutul de Istorie al AȘM și transmite sincere condoleanțe și întreaga compasiune familiei răposatului. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!


In memoriam Valeriu Popovschi


...E greu de crezut, colegul şi prietenul nostru, Valeriu Popovschi, ne-a părăsit. În ziua de 9 ianuarie 2014, a venit, ca de obicei, la Institutul de Istorie, ca apoi, deodată, să ia calea veşniciei...

Valeriu Popovschi s-a născut la 29 mai 1950 în s. Ţâra, r-nul Floreşti. În 1967 a absolvit şcola medie din s. Ghindeşti. În acelaşi an a devenit student la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Chişinău, pe care a absolvit-o în 1972. În anii 1976-1979 şi-a continuat studiile la doctorantura din cadrul Academiei de Ştiinţe din RSSM. Din decembrie 1979 – până în ziua decesului a activat în cadrul Institutului de Istorie al AŞM. În anul 2001 a susţinut teza de doctor în ştiinţe istorice, iar din 2006 a obţinut titlul de conferenţiar cercetător. În 2010, în urma unui concurs, Valeriu Ppovschi a ocupat funcţia onorabilă de cercetător ştiinţific coordonator.

Valeriu Popovschi face parte din cohorta personalităţilor care a întâmpinat cu mare entuziazm şi speranţă revenirea la valorile noastre naţionale după 1989 şi prăbuşirea „imperiului răului” în 1991. A susţinut şi a participat la toate întrunirile şi manifestaţiile naţional-democratice de masă, fără a ieşi în prim plan. Fiind un romantic şi un iluminist prin excelenţă, receptiv la spiritul timpului, el a propagat prin viu grai şi prin articole de presă adevărul despre istoria, limba şi identitatea românească. Ca savant şi profesor, a dezavuat miturile istoriografice şi reflexele imperiale, a corectat diversele erori şi imprecizii care le întâlnim, la fiecare pas, în istoriografia noastră.

În calitate de cercetător, a elucidat principalele probleme ale vieţii social-politice din Basarabia anilor 1917-1918 – perioadă crucială în istoria modernă a românilor. Meticulos şi bine documentat, Valeriu Popovschi a elaborat studii şi monografii care prezintă contribuţii valoroase la istoria Unirii. L-a preocupat, în primul rând, mişcarea naţională din Basarabia şi, în mod special, lupta pentru revenirea la limba română şi pentru trecerea la grafia latină. În acest sens a publicat, în anul 1997, o cronică a evenimentelor din 1917-1918, iar în 2002 - volumul ”Republica Democratică Moldovenească. 1917-1918 (Formarea, organizarea internă, simbolurile oficiale)”. Au urmat, în 2010 şi 2013, două ediţii, riguros alcătuite, ale lucrării ”Biroul de organizare a Sfatului Ţării (27 octombrie – 21 noiembrie 1917). Studiu şi documente”. În ultimii ani, Valeriu Popovschi a lucrat asupra unei monografii intitulate „Basarabia în perioada autonomiei provizorii (27 martie – 27 noiembrie 1918)”, monografie care, într-un fel, închidea cercul principalelor sale preocupări ştiinţifice. Din păcate, nu a reuşit să o finiseze…

Nu în ultimul rând, Valeriu Popovschi a fost pentru majoritaea cercetătorilor de la Institutul de Istorie al AŞM un bun coleg şi prieten. Era vesel şi glumeţ în clipele de respiro, săritor la nevoie în momentele grele, consecvent în convingerile sale, ironic, dar şi tolerant faţă de slăbiciunile colegilor săi. Plecarea subită a lui Valeriu Popovschi este o grea pierdere pentru familie – fiica Liliana şi soţia Tamara, pentru colectivul Institutului de Istorie al AŞM, pentru istoriografia şi cultura noastră. Dumnezeu să-l odihnească în pace !


Gheorghe Negru,

dr. conf. univ., şeful Secţiei Istorie Modernă

RSS
  • Video
  • Chestionar

Cum apreciaţi pagina web a institutului?

Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: institut.istorie@gmail.com
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC