Română

Evenimente

La Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din or. Drochia, în data de 1 aprilie 2022, a fost vernisată expoziția foto-documentară „Copilăria în Gulag”, realizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Institutul de Istorie al Ministerului Educației și Cercetării, Centrul de Excelență Institutul „Pro Memoria”, USM, Universitatea de „Stat Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, Asociația Obștească „Doorluk”. Expoziţia reuneşte circa 180 de imagini foto-documentare însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, arhivele comunităților memoriei din localitățile Republicii Moldova și, mai ales, din arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească.

Cu un mesaj de salut la inaugurarea expoziției a participat Ambasadorul Republicii Lituania la Chișinău E.S. Kęstutis Kudzmanas. Din partea autorităților locale Drochia a vorbit reprezentantul Direcţiei Cultură, Turism, Tineret şi Sport dna Rodica Lozovan. În numele Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă din or. Drochia, dl Dumitru Postovan s-a adresat tuturor participanților cu invitația de a vizita expoziția în perioada 1 - 27 aprilie. Dr. Ludmila Cojocaru, șef filială Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM, a prezentat în fața audienței conceptul și principalele compartimente ale expoziției foto-documentare.








 




Evenimentul s-a încheiat cu un concert-memorial de muzică clasică dedicat victimelor deportărilor și represiunilor staliniste, și victimelor războiul recent din Ucraina.

Expoziţia foto-documentară „Copilăria în Gulag” este realizată în cadrul proiectului „Strengthening the European culture of memory by disseminating historical knowledge and promoting democratic values: exchange and implementation of the best practices between Lithuania and the Republic of Moldova” (cifrul VB52-1), cu suportul Programului „The Development Cooperation and Democracy Promotion Programme” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.


RSS
Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: institut.istorie@gmail.com
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC