RomânăEnglish

Invitaţii

Institutul de Istorie (MEC) organizează la 23 noiembrie 2021, cu începere de la ora 10.00 Conferința științifică „100 de ani de la Conferința sovieto-română de la Varșovia (1921)”.

Invitaţie-program:


Ambasada Republicii Moldova în Polonia, Institutul de Istorie MEC, Universitatea Cardinal Stefan Wyszynski din Varşovia – Polonia organizează la 26 noiembrie 2021 Conferinţa ştiinţifică internaţională „Polonia şi Moldova din istoria unei vecinătăţi multiseculare”.

Invitaţie-program:În scopul comemorării a 700 de ani de istorie și cultură a tătarilor din Lituania, anul 2021 a fost declarat Anul istoriei și culturii tătarilor lituanieni. Cu această ocazie, expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”, organizată de Arhiva Istorică de Stat a Lituaniei, vă invită să aruncați o privire în trecut, pentru a vă familiariza cu dezvoltarea culturii lituaniene multinaționale.

Expoziția prezintă documente ce reflectă istoria tătarilor lituanieni începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea și până în zilele noastre. Tătarii lituanieni reprezintă un grup etnic unic, care s-a stabilit cu traiul în Marele Ducat al Lituaniei cu mai bine de 600 de ani în urmă – în secolele XIV–XV. Marea majoritate a acestora s-au mutat în Lituania pe timpul lui Vytautas cel Mare. Imigrația în Marele Ducat al Lituaniei era favorizată de condițiile minunate, oferite tătarilor – a fost asigurată libertatea deplină a religiei și a obiceiurilor, au fost permise construirea moscheilor, iar drepturile tătarilor nobili au fost echivalate cu cele ale nobilimii lituaniene.


În toamna anului curent, se împlinesc 100 de ani de la Conferința româno-sovietică de la Varșovia (22 septembrie – 25 octombrie 1921), precedată de un intens schimb de note diplomatice între Guvernul sovietic și Guvernul român pe parcursul anului 1921, în urma cărora s-au făcut cunoscute pozițiile celor două state, inclusiv în privința importanței și valabilității Tratatului de la Paris din 28 octombrie 1920 privind Basarabia. Cu acel prilej, Sovietele au propus discutarea a 10 probleme, între care: chestiunea Basarabiei, reglementarea frontierelor româno-sovietice, reglementarea navigației pe Dunăre, reluarea relațiilor comerciale, apărarea minorităților naționale ș.a. România, în replică, a propus recunoașterea unirii Basarabiei, pe baza următoarelor considerente: Basarabia s-a unit cu Patria-Mamă prin votul legal al Sfatului Țării; Basarabia este parte componentă a vechii Moldove de până la anexarea ei de către Rusia în anul 1812; Rusia trebuie să recunoască dreptul națiunilor la autodeterminare, inclusiv al românilor basarabeni.

Institutul de Istorie, MECC, în parteneriat cu Facultatea de Istorie şi Filozofie și Capela „Întâmpinarea Domnului” ale Universității de Stat din Moldova, organizează simpozionul ştiinţific internaţional cu tema Viața ecleziastică și implicații laice din spațiul pruto-nistrean în secolele XIX-XXI (Conferință științifică internațională consacrată împlinirii a 185 de ani de la sfințirea Catedralei Mitropolitane și a clopotniței din Chișinău ) ce se va desfăşura la Chişinău, Republica Moldova, în perioada 1-2 octombrie 2021.

Este preconizat un format mixt al conferinței, urmând a desfășura lucrările în cadrul USM și pe platforma MEET.

Date fiind preocupările Dumneavoastră științifice, Vă transmitem rugămintea de a ne confirma participarea şi a trimite titlul comunicării până la data de 15 august 2021, pe adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ; Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ; Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

RSS


Publicată de Institutul de Istorie pe Miercuri, 10 februarie 2021LA CE AJUTĂ ISTORIA

Retorică întrebare și sigur fără rost!

Trăind fără Istorie rămâi în viață prost...

Cunoașterea trecutului nu este o plăcere -

Ea este o avere, pe care viața-ți cere

Să o cunoști... pentru a fi mai sus de alte mamifere!

Vlad MISCHEVCA

Institutul de Istorie, str. 31 August 1989, 82, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022-234-541 | e-mail: institut.istorie@gmail.com
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC