Română

Evenimente

La Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din or. Drochia, în data de 1 aprilie 2022, a fost vernisată expoziția foto-documentară „Copilăria în Gulag”, realizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Institutul de Istorie al Ministerului Educației și Cercetării, Centrul de Excelență Institutul „Pro Memoria”, USM, Universitatea de „Stat Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, Asociația Obștească „Doorluk”. Expoziţia reuneşte circa 180 de imagini foto-documentare însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, arhivele comunităților memoriei din localitățile Republicii Moldova și, mai ales, din arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească.

Pe data de 23 martie 2022 Institutul de Istorie a organizat o lecție de istorie cu genericul „104 ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă (27 martie 1918)” la Biblioteca „Maramureș” din Chișinău. Lecția a fost prezentată elevilor de la Liceul Teoretic „L. Rebreanu”, cititori fideli ai Bibliotecii. Pe lângă informațiile utile prezentate de către Cătălina Cernei, Biblioteca „Maramureș”, filială a Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu”, a primit cadou lucrarea „Centenar Sfatul Țării” realizată de către istoricii de la Institut și un medalion cu chipurile membrilor Sfatului Țării (autor dr. Mihai Tașcă). Activitatea face parte din acțiunile organizate cu scopul diseminării informației științifice și popilarizării istoriei naționale în rândul elevilor.


Institutul de Istorie (MECC), Secția Istorie Modernă a organizat la 26 martie 2021 prin intermediul platfomei Google Meet masa rotundă UNIRILE ROMÂNILOR DE LA 1918: GENERAL ȘI SPECIFIC. Lucrările au fost moderate de cercetătorii Ion NEGREI şi dr. Cristina GHERASIM. Cu un cuvânt de salut a venit dr. hab. Nicolae Enciu, director adjunct pentru probleme de știință al Institutului de Istorie. La dezbateri au participat: dr. hab. Nicolae Enciu, dr. hab. Constantin Ungureanu,  Ion Negrei, cercetător științific, dr. Eugen-Tudor Sclifos, dr. Andrei Emilciuc, dr. Cristina Gherasim, Igor Chiosa, cercetător științific etc.

În cadrul dezbaterilor au fost abordate următoarele subiecte:

Institutul de Istorie, MEC în cooperare cu Ambasada Lituaniei în Republica Moldova pe 4 februarie 2022 a organizat la Muzeul de Istorie și Etnografie din or. Soroca vernisarea expoziției „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”. Prezentarea tematicii și materialelor foto-documentare a expoziției fost efectuată de consulul ambasadei litunaniene Dna Eglė Bloznelienė, urmată de o prelegere publică conferențiată de doctorul habilitat în științe istorice Valentin Constantinov, care a vorbit despre confluiențele politice, economice și culturale dintre Țara Moldovei și Marele Ducat al Lituaniei în Evul Mediu.Pe 20 ianuarie 2021, la Muzeul de Istorie și Etnografie din or. Telenești a avut loc vernisarea expoziției foto-documentare „Război după război” a Muzeului Ocupației și Luptei pentru Libertate a Poporului Lituanian (Vilnius). În cadrul evenimentului elevii de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”, ghidați de profesorul de istorie dl Vitalie Mirciu, au desfășurat o lecție interactivă despre rezistența armată antisovietică în Lituania în anii 1944-1953. În discuții s-a menționat și aniversarea de 30 de ani a apărării instituțiilor Lituaniei suverane (13 ianuarie 1991) împotriva asaltului efectuat de trupele armate sovietice. Participanții la eveniment au comemorat victimele regimului totalitar-comunist, evocând trauma din memoria colectivă produsă de represiunile politice, foametea provocată, deportările în masă. La fel, s-a vorbit despre realizările Lituaniei în domeniul edificării culturii europene a memoriei, menționându-se necesitatea păstrării memoriei eroilor, care au luptat pentru libertate în Lituania și Basarabia. În partea finală, au fost vizionate secvențe din filmul documentar „Eu, Filimon Boghiu…”, reg. Efim Josanu.

RSS
  • Video
  • Chestionar

Cum apreciaţi pagina web a institutului?

Institutul de Istorie, str. 31 August 1989, 82, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 233310 | e-mail: institut.istorie@gmail.com
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC