Pe 15 aprilie 2022 Institutul de Istorie, în cooperare cu Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a organizat o masă rotundă dedicată Zilei comemorării victimelor foametei organizate în RSS Moldovenească în anii 1946-1947. În cadrul mesei rotunde s-au pus în discuție o serie de probleme actuale de cercetare a atrocităților regimului totalitar-comunist și comemorării victimelor foametei organizate în RSS Moldovenească în anii 1946-1947. Evenimentul a fost deschis de conf. univ. dr. hab. Gheorghe COJOCARU, directorul Institutului de Istorie, iar în discuții au participat conf. univ., dr. Anatol ȚĂRANU, prof. univ., dr. hab. Ion ȘIȘCANU, prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, conf. univ., dr. Lidia PĂDUREAC, prof. univ., dr. hab. Andrei SMOCHINĂ, acad. Valeriu PASAT, conf. univ., dr. Virgiliu BÎRLĂDEANU.
La Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din or. Drochia, în data de 1 aprilie 2022, a fost vernisată expoziția foto-documentară „Copilăria în Gulag”, realizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Institutul de Istorie al Ministerului Educației și Cercetării, Centrul de Excelență Institutul „Pro Memoria”, USM, Universitatea de „Stat Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, Asociația Obștească „Doorluk”. Expoziţia reuneşte circa 180 de imagini foto-documentare însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, arhivele comunităților memoriei din localitățile Republicii Moldova și, mai ales, din arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească.
Pe data de 23 martie 2022 Institutul de Istorie a organizat o lecție de istorie cu genericul „104 ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă (27 martie 1918)” la Biblioteca „Maramureș” din Chișinău. Lecția a fost prezentată elevilor de la Liceul Teoretic „L. Rebreanu”, cititori fideli ai Bibliotecii. Pe lângă informațiile utile prezentate de către Cătălina Cernei, Biblioteca „Maramureș”, filială a Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu”, a primit cadou lucrarea „Centenar Sfatul Țării” realizată de către istoricii de la Institut și un medalion cu chipurile membrilor Sfatului Țării (autor dr. Mihai Tașcă). Activitatea face parte din acțiunile organizate cu scopul diseminării informației științifice și popilarizării istoriei naționale în rândul elevilor.
Lucrarea abordează o problematică actuală cu accente pe istoria politică a Principatelor Române. Segmentul cronologic cuprinde anii 1774 – 1812 și descrie o perioadă hotărâtoare și plină de evenimente internaționale din istoria politico-diplomatică a Principatelor Române. Anul 1774 reprezintă un jalon important în raporturile de suzeranitate cu Poarta Otomană iar Tratatul de pace de la București (1812) marchează amputarea teritorială a Moldovei și apariția pe harta politică a Europei a unui diferend ruso-român de lungă durată. Un loc aparte este acordat rolului diplomatic al principalelor familii ale fanarioților din Principate, atât pe timp de pace cât și de război.
Doamnei Maia SANDU, Președintele Republicii Moldova
Domnului Igor GROSU, Președintele Parlamentului Republicii Moldova
Doamnei Natalia GAVRILIȚA, Prim-ministrul Republicii Moldova
Rezoluție
Ca urmare a discutării demersului acad. Valeriu PASAT „Academia de Științe a Moldovei: a fi sau a nu fi”, adresat Președinției, Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, Adunarea generală a Institutului de Istorie:
Adunarea generală a Institutului de Istorie
17 martie 2022