RomânăEnglish

Invitations

Institutul de Istorie (Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova), Secția Istorie Modernă organizează conferința științifică internațională dedicate împlinirii a 165 de ani de la semnarea Tratatului de la Paris cu genericul: Războiul Crimeii, Pacea de la Paris și consecințele sale pentru spațiul românesc,  care se va desfășura în format mixt la Chișinău și pe platforma Meet, între 27-28 mai 2021.

Războiul Crimeii (1853-1856) a generat o serie de consecințe faste pentru teritoriul românesc. În primul rând s-a readus în discuție problema teritoriului dintre Prut și Nistru anexat la 1812, și scoaterea Principatelor Române de sub protectoratul rusesc și înlocuirea cu garanția colectivă a Marilor Puteri. Semnarea Tratatatului de la Paris la 30 martie 1856 a însemnat restituirea sudului Basarabiei către Principatul Moldovei, iar adunările ad-hoc erau chemate pentru a-și expune părerea referitoare la organizarea lor viitoare.

În acest context, la împlinirea a 165 de ani de la semnarea Tratatului de la Paris, venim cu invitația de a participa la această conferință internațională care va aborda o tematică variată, de la desfășurarea propriu-zisă a Războiului Crimeii și a impactului asupra Principatelor Române și a Basarabiei, la convocarea conferinței de la Viena și a Congresului de la Paris; atitudinea Marilor Puteri față de unirea Principatelor, problema sudului Basarabiei, dar și a consecințelor imediate ale Tratatului de la Paris, prin abordarea aspectelor economice, sociale, culturale, etc.

Date fiind preocupările Dumneavoastră științifice, Vă transmitem rugămintea de a ne confirma participarea şi a trimite titlul și rezumatul comunicării până la data de 15 martie 2021, pe adresa  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

RSSPublicată de Institutul de Istorie pe Miercuri, 10 februarie 2021LA CE AJUTĂ ISTORIA

Retorică întrebare și sigur fără rost!

Trăind fără Istorie rămâi în viață prost...

Cunoașterea trecutului nu este o plăcere -

Ea este o avere, pe care viața-ți cere

Să o cunoști... pentru a fi mai sus de alte mamifere!

Vlad MISCHEVCA