RomânăEnglish

Institutul de Istorie (Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova), în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, organizează conferința științifică cu genericul Istoricul Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere,  care se va desfășura la 13 mai 2021 pe platforma Meet online.

În cadrul conferinței vor fi discutate subiecte referitoare la personalitatea multidimensională a istoricului Nicolae Iorga, direcțiile de cercetare derivate din opera marelui istoric, precum și direcții contemporane de cercetare în domeniul istoriei.

Doritorii cu preocurări științifice aferente temei anunțate, pot confirma participarea la conferință expediind titlul și rezumatul comunicării până la data de 31 martie 2021, pe adresele electronice  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Read more...


Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, Catedra de Științe Socioumane și Asistență Socială, Laboratorul de Istorie Culturală, în cooperare cu Institutul de Istorie, MECC și Asociația PromoLEX organizează în data de 4 martie 2021, ora 09:30, seminarul științific „Conflictul armat de pe Nistru și separatismul post-sovietic: consecințe, probleme, abordări, soluții”, dedicat instituțiilor școlare cu predare în grafia latină și problemei încălcării drepturilor omului în zona transnistreană. 

Cei interesați să participe on-line la seminarul științific pot solicita link-ul sesiunii Google Meet pe adresa: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Evenimentul este destinat tinerilor cercetători.


Read more...

Institutul de Istorie (Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova), Secția Istorie Modernă organizează conferința științifică internațională dedicate împlinirii a 165 de ani de la semnarea Tratatului de la Paris cu genericul: Războiul Crimeii, Pacea de la Paris și consecințele sale pentru spațiul românesc,  care se va desfășura în format mixt la Chișinău și pe platforma Meet, între 27-28 mai 2021.

Read more...

La 26 ianuarie curent, Institutul de Istorie a MECC a organizat o masa rotunda consacrată împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Astăzi, la scurgerea a 162 de ani de la dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, tematica unirii rămâne o temă predilectă de cercetare, mai ales pentru ecourile avute în spațiul basarabean. Organizată în format online, masa rotunda a dezbătut o problematică variată care se subscribe acestei problematici. Cercetătorii științifici ai Secției de Istorie Modernă au pus în discuție atât contextul internațional al unirii de la 1859, cât și efectele produse în teritoriul dintre Prut și Nistru, dar și în Bucovina. De asemenea, s-a adus în prim-plan faptul că la 24 ianuarie, dar în anul 1918 s-a proclamat independența Republica Democratică Moldovenească. Un alt aspect luat în discuție a fost acela referitor la sistemul de învățământ în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

RSSPublicată de Institutul de Istorie pe Miercuri, 10 februarie 2021LA CE AJUTĂ ISTORIA

Retorică întrebare și sigur fără rost!

Trăind fără Istorie rămâi în viață prost...

Cunoașterea trecutului nu este o plăcere -

Ea este o avere, pe care viața-ți cere

Să o cunoști... pentru a fi mai sus de alte mamifere!

Vlad MISCHEVCA